Fakezű gitáros

Egy fakezű kalandjai a gitárok világában...

Friss topikok

  • Ato Mic: @tefnut: fuss neki ismét, mert totál értelmezhetetlen káosz amit írtál, de előtte mosd ki a szád s... (2020.09.20. 20:58) Hogyan memorizáljuk a hangokat a gitár nyakán
  • ételizésítő: @recefyce: "sok átfedés van benne a hangközök értékét tekintve? pl: kis terc=bővített szekund ; s... (2018.04.25. 02:08) Hangközök
  • Goosnargh: Szia ! Sok jó tippet kaptam az oldalad átnézése közben. Szép munka ! A poszt témájához a hozzáadot... (2015.11.28. 21:44) Oktatóanyagok gitártanuláshoz
  • Laci Bakonyi: Jó estét! Kérdésem a következő-5wattos Vox erösítővel használva a boss overdrive-distortion torzít... (2014.01.05. 22:34) BOSS gitár pedálok bemutója
  • raccoon24: Elég régi bejegyzés, de talán néhányan ránéznek. Most (még) ingyenesen hozzá lehet jutni egy Guit... (2013.05.26. 16:35) Guitar Pro és tabok

Bemelegítés

2011.10.08. 15:01 Laci

Általában minden nap próbálok időt szakítani fél, de még inkább egy órát a gyakorlásra és a sportoláshoz hasonlóan bemelegítéssel kezdek. Természetesen ezzel nem az egész testem megmozgatása a cél, sokkal inkább az alkaromé, a csukolómé és az ujjaimé (de az sem árt, ha előtte csinálunk pár nyakkörzést, megmozgatjuk csulóinkat és megropogtatjuk ujjainkat).

A kromatikus skála tökéletes választás a kezdéshez, ami egyszerűen annyit jelent hogy félhangonként lépkedünk (azaz bundonként). 

 bemelegites_1.png

Minden húron az első négy hangot szólaltatjuk meg egymás után, az első hangot a mutatóujjal (ezt jelöli az 1-es szám), a másodikat a középső ujjal (2-es szám), a harmadikat a gyűrűsujjal (3-as szám) majd végül a negyediket a kisjjal (4-es szám). Ezt követően átlépünk a következő, magasabb húrra és kezdjük előröl az első hanngal. Végig váltott pengetést használunk (le, majd fel). Ha megpengettük a legmagasabb húr negyedik hangját is, akkor egy bunddal fentebb mozgatuk a kézfejünket és ezúttal fordított sorrendben indulunk el a húron: a kisújjal lefogjuk a húrt az ötödik bundban, majd a gyűrűsujjal a negyediket, a középső újjal a harmadikat és végül a mutatóujjal a másodikat. Ezt ismét a húrváltás követi fokozatosan haladva a mélyebb húrokon.

bemelegites_2.png 

Ezután ismét egy bunddal fentebb mozgatuk a kézfejünket és kezdődik ismét a kör előröl, ezt addig folytathatjuk amíg el nem fogynak a bundok a gitár nyakán. A váltott pengetésre fokozattan ügyeljünk a húrváltáskor, főleg ha felfelé haladunk a húrokon (azaz váltáskor lefelé kezdjük a pengetést, bár a felfelé tűnik kényelmesebbnek). 

Az egyik legfontosabb dolog a hangok normális megszólaltatása és a megfelelő pengetés mellett, hogy azonos tempóban haladjunk végig (minden hang azonos ideig szóljon). Ne kezdjünk el sietni vagy ellenkezőleg, ne lassuljunk le. Én általában valamilyen hiba esetén büntetésként újrakezdem az egész gyakorlatot:-) A tempó tartásához nagy segítség lehet egy metronóm, vagy a már bemutatott Guitar Pro illetve TuxGuitar. A bejegyzéshez mellékeltem az összes bemelegítő gyakorlathoz egy-egy tabulatúrát, innen tudjátok letölteni. Nyugodtan változtasd meg a lejátszási sebességet a jelenlegi tudásodhoz igazítva, ahogy fejlődsz úgy veheted nagyobbra majd a tempót.

Miután végeztünk ezzel a gyakorlattal, akkor egy nagyon hasonlóval folytatjuk. Annyi csak a különbség, hogy nem 1-2-3-4 sorrendben használjuk az ujjainkat, hanem 1-4-2-3-ban. Azaz elsőként a mutatóujjat használjuk, majd ezt követően a negyedik hangot fogjuk le a kisujjunkkal, eztuán a másodikat a középső ujjal és végül a harmadikat a gyűrűsujjal. 

bemelegites_3.png

Nyilván az előző gyakorlat függvényében nem nehéz kitalálni a folytatást: mozogjunk egy bunddal felfelé, majd az 4-3-2-1 ujjrend helyett 4-1-3-2-t használjunk.

bemelegites_4.png

Ha van kedvünk, akkor a gyakorlat végeztével megpróbálhatunk más ujjrendet is (2-4-1-3, 2-3-1-4 stb.), hisz nagyon hasznos.

A következő bemelegítő gyakorlat annyiban különbözik az elsőtől, hogy a második és negyedik hangot nem ugyanazon a húron szólaltatjuk meg, hanem eggyel magasabb húron. Természetesen visszafelé haladva pedig eggyel mélyebben. Itt is nagyon figyeljünk a váltott pengetésre, azaz az első hangot lefelé pengessük, a másodikat felfelé, a harmadikat lefelé és végül a negyediket felfelé. Ja és tartsuk most is a ritmust!

bemelegites_5.png

Gondolom észrevetted, hogy ezek a gyakorlatok nem csupán bemelegítésre jók, hanem a magabiztos pengetéstechnika elsajátításában is segítenek (na és a húrok eltalálásában is). Természetesen itt is variálhatjuk szabadon az ujjrendet, sőt akár még több húrt is bevonhatunk!

A gyakorlatok második felében négy hang után nem fogunk húrt váltani, hanem maradunk a húron és fekvést váltunk. Azaz miután megszólaltattuk a negyedik hangot, a kézfejünket egy bunddal fentebb mozgatjuk és onnan kezdjünk ismét megszólatatni a hangokat az ujjrendnek megfelelően. Elsőként itt is a már megismert 1-2-3-4 sorrendet használjuk.

bemelegites_6.png

Ha már elértünk az utolsó bundot vagy éppen ameddig szeretnénk gyakorolni (én általában nem szoktam végigmenni, bár jobb lenne:-)), akkor húrt váltunk és elindulunk visszafelé 4-3-2-1 ujjrenddel, majd ismért húrváltás és így tovább.

bemelegites_7.png

Kitalálod mi a folytatás? Naná, hogy ugyanez csak 1-4-2-3 ujjrenddel:-)

bemelegites_8.png

Majd természetesen visszafelé a következő húron 4-1-3-2-vel, aztán húrváltás és irány ismét végig a gitár nyakán.

bemelegites_9.png

Ha van kedved ezeknél a gyakorlatoknál is nyugodtan használhatsz mindenféle ujjrendet, akár mondjuk húronként mást és mást. Sőt, itt is váltogathatjuk a húrokat a négy hang pengetése között. A lehetőségek tárháza végtelen, rajtad múlik mennyi időt szánsz rá. Én általában ezeken szoktam végigmenni és bár elsőre lehet kicsit soknak (vagy éppen zavarosnak) tűnik, de pár perc alatt végezni lehet velük. Bár a bejegyzés elején már linkeltem, de azért itt is megteszem: az összes gyakorlat kottáját le tudod innen tölteni.

Na ha sikerült neked is bemelegíteni, akkor folytatjuk! 

Szólj hozzá!

Címkék: gyakorlat gitár tab

A bejegyzés trackback címe:

https://fakezu.blog.hu/api/trackback/id/tr553282715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása