Fakezű gitáros

Egy fakezű kalandjai a gitárok világában...

Friss topikok

  • Ato Mic: @tefnut: fuss neki ismét, mert totál értelmezhetetlen káosz amit írtál, de előtte mosd ki a szád s... (2020.09.20. 20:58) Hogyan memorizáljuk a hangokat a gitár nyakán
  • ételizésítő: @recefyce: "sok átfedés van benne a hangközök értékét tekintve? pl: kis terc=bővített szekund ; s... (2018.04.25. 02:08) Hangközök
  • Goosnargh: Szia ! Sok jó tippet kaptam az oldalad átnézése közben. Szép munka ! A poszt témájához a hozzáadot... (2015.11.28. 21:44) Oktatóanyagok gitártanuláshoz
  • Laci Bakonyi: Jó estét! Kérdésem a következő-5wattos Vox erösítővel használva a boss overdrive-distortion torzít... (2014.01.05. 22:34) BOSS gitár pedálok bemutója
  • raccoon24: Elég régi bejegyzés, de talán néhányan ránéznek. Most (még) ingyenesen hozzá lehet jutni egy Guit... (2013.05.26. 16:35) Guitar Pro és tabok

Hogyan memorizáljuk a hangokat a gitár nyakán

2013.02.25. 12:47 Laci

A gitárral való ismerkedés során talán a legnagyobb nehézséget a gitár fogólapján található hangok megjegyzése jelenti a kezdők számára. A legtöbb ember számára sokkal egyszerűbb egy akkord, skála stb. elsajátítása, mint például fejből vágni hogy milyen hangok találhatóak a 3. húr nyolcadik, tizedik és tizenegyedik bundjaiban. 

Az összes hang elsajátítása elsőre nagy feladatnak tűnik, ezért érdemes két részre osztani a feladatot: egész hangokra és félhangokra (ha így ismerősebb: kereszttel vagy bével jelölt).

Ebben a bejegyzésben elsőként az egész hangokra koncentrálunk, megnézzük hol találhatóak egy-egy húron,  technikai illetve improvizációs gyakorlatokkal dobjuk fel, így egy kis szórakozást is csempészve a gyakorlásba. 

guitar_neck_by_k_a_r_l-d524pki.jpg

Üres húrok hangjai

Kezdésnek nézük meg, hogy a gitár húrjai milyen hangokat reprezentálnak. Sokak számára ez már nem újdonság, de nagyon fontos dolog ezek magabiztos elsajátítása, mivel a nyakon található hangok elsajátításához ezek lesznek a kiindulópontok. 

Ha esetleg még nem vagy tisztában ezzel, akkor először memorizáld ezeket a hangokat. Csak akkor haladj tovább a leckével, ha már egészen magabiztos vagy. Ellenkező esetben sokkal nehezebb dolgod lesz.

ures-hurok-hangjai.png

Na de nézzük meg közelebbről, hogy mit is láthatsz a fenti ábrán. A gitár legvastagabb (felső) húrját a kotta legalsó vonala reprezentálja és amint láthatod, ezt megszólaltatva egy E hangot hallasz (feltéve, hogy a gitár be van hangolva:-)). A következő húr A hangot kell hogy megszólaltasson, majd a húrokon tovább haladva lefelé: D, G, H (idegen nyelvű kottákat, cikkeket olvasva legtöbbször B-t fogsz helyette találni) és E (két oktávval magasabb, mint a legvastagabb/felső húr által megszólaltatott E).

Szóval a gitár húrjainak hangjai lefogás nélkül a következőek (függetlenül attól, hogy elektromos vagy akusztikus gitárról beszélünk): E-A-D-G-H-E

Remélem észrevetted, hogy szerencsékre ezek mind egész hangok, a "zongora fehér billentyűinek hangjai" C dúrból.   

A zongora fehér billentyűi (C dúr skála)

A továbblépéshez az egyik legjobb kiindulásai alap a C dúr skála, amire a zongora fehér billentyűi épülnek, kizáróloag egész hangokat tartalmaz (pontosan erre van szükségünk ebben a leckében!).

Na de mi az a C dúr skála? Szerintem ismerős lesz, a következő hangokból áll: C-D-E-F-G-A-H-C.

Nézzünk egy variációt arra, hogyan tudjuk a skála hangjait lejátszani a gitáron:

C-dur-skala-hangjai.png

A kotta alsó részében található számok azt mutatják, hogy az adott húron hányadik bundot kell lefognod amikor megpengeted a húrt. Azaz az első C hang megszólaltatásához a gitár felülről második, A húrján (ne feledd, hogy a kottában ezt fordítva látod, azaz alulról a második "vonal") fogd le a harmadik bundot a gyűrűsujjaddal és pengesd meg. Következőként az üres D húrt (felülről a harmadik húr) szólaltasd meg, majd a középső ujjaddal fog le a második bundban ugyanezt a húrt az E hanghoz, ezután pedig a gyűrűs ujjaddal a harmadik bundot lefogva az F hangot. A skála második fele már gyerekjáték lesz ezután. Elsőként pengesd meg üresen a (felülről a negyedik) G húrt, majd a középső ujjaddal a a második bundot lefogva az A hangot, Ismét egy üres húr következik, a H (felülről az ötödik, alulról a második) és végezetül a mutató ujjaddal az első budot lefogna eljutunk az utolsó, C hanghoz.

Ez a lecke most nem a ritmikáról szól, de próbáld meg ezeket a hangokat a tempót tartva megszólaltatni egymás után (ajánlott a metronóm használata). Először lassú tempó mellett próbáld, hogy az ujjaid szokják meg a mozgást és figyelj arra, hogy ne válts se túl korán, se túl későn. Akkor válts az új hangra, amikor az következik és a bal-jobb kéz legyen szinkronban. Ha már magabiztosan megy a dolog lassú tempóban, akkor nyugodtan növelheted azt.

Ha már az ujjaid megszokták a váltást és a füleid is hozzászoktak a skála egymást követő hangjaihoz, próbáld úgy lejátszani a skálát, hogy közben minden egyes hang nevét hangosan kimondod. Ezzel összekapcsolod a hallott hangot, a nyakon látott lefogást és a hang nevét.

A játék közben hangosan kimondott hangok nevei nagyban elősegítik azok memorizálást a nyak bármely részén,  ne feledkezz meg erről a későbbi gyakorlatoknál sem! Sőt, követheted ezt a gyakorlatot bármilyen egyéb feladat során is.

A mély E-húr hangjai

Miután megtanultad az üres húrok hangjait és megismerkedtünk a C-dúr skálával, ideje elkezdeni ismerkedni ezekkel a hangokkal az egész nyakon. Bár az elsőre kicsit nagy falatnak tűnik, különösen első alkalommal, ezért az ismerkedést lebontjuk a különböző húrokra. 

Elsőként a felső(mély) E-húron tanuljuk meg a C-dúr skála hangjainak pozícióit. Mivel azt a húrt üresen megszólaltatva E hangot hallunk, így majd a bundokon felfelé lépkedve az F-G-A-H-C-D-E fogjuk megszólaltatni, memorizálni.

Na de vágjunk is bele, a kottán láthatod hogy melyik hang melyik pozícióban található:

E6-hur-hangjai.png

Az előző gyakorlathoz hasonlóan, most is mondd ki minden hang nevét amikor megpengeted a húrt. Ha már hiba nélkül tudod párhuzamosan játszani egymás után a hangokat és megnevezni a hozzátartozó hangot, akkor továbbléphetsz a következő húrra.

Az A-húr hangjai

Az A-húr esetén hasonlóan járj el mint az előzőekben, hangosan kimondva párosítsd illetve memorizáld a hangokat.

A-hur-hangjai.png

Ha már magabiztosan megy a dolog, akkor ideje továbblépni.

A D-húr hangjai

Íme a felülről harmadik, a D-húr hangjai a nyakon a 12-es érintőig. Ne felejtsd el hangosan kimondani a hangok nevét, amikor megpengeted.

D-hur-hangjai.png

A G-húr hangjai

Miután sikeresen túljutottál a húrok felén, következzék a G-húr. A legtöbb gitárosnak általában ettől a húrtól kezdve szoktak problémáik lenni a hangok ismeretével. Szóval fordíts elegendő időt ennek a megtanulására és csak akkor ugorj a következő két húrra, ha már tökéletesen elsajátítottad a hangok pozícióit a húron.

G-hur-hangjai.png

 A H-húr hangjai

Következzék alulról a második húr. A felső három húrral ellentétben, ez a húr is általában kevésbé ismert a gitárosok között. De ha már eljutottál idáig, akkor ez sem jelenthet különösebb kihívást. De tudod, a hangokat mindig hangosan kimondani!

H-hur-hangjai.png

Az E-húr hangjai

Meg is érkeztünk a legutolsó húrhoz (E1), ami már gyerekjáték lesz, hiszen pontosan ugyanazokat a hangokat ugyanabban a bundban találod meg, mint a már megismert mély E-húr esetén. De természetesen a memorizáláshoz most is pengesd végig a fekvéseket és mond ki hangosan a hangok neveit!

e1-hur-hangjai.pngHa sikeresen végigmentél az összes húron, akkor következzék egy kis technikai gyakorlat, hogy ezeket a hangokat még magabiztosabban tudd használni majd a gyakorlataid során.

Technikai gyakorlatok a hangok memorizálásához

  1. A legmélyebb húrtól elindulva szólaltass meg minden egyes megismert hangot egymás után (egészen a magas E-húr 12-es érintőjében található E hangig), miközben természetesen hangosan kimondod azok neveti.
  2. Szólaltasd meg a hangokat az összes húron, viszont ezúttal a legmagasabb hangtól indulj el a legmélyebb felé.
  3. A következő gyakorlatban vegyítjük az első kettőt. A mély E-húron kezd el az üres húrtól kezdve felfelé játszani a hangokat, majd az A-húrra átlépve a magasaktól indulj a mélyek felé. Kövesd ugyanezt a mintát a tövábbi húrokon: a D húron felfelé, a G húron lefelé, a H húron felfelé, majd végezetül a magas E húron lefelé haladj.
  4. Most fordítsd meg a dolgot. A mély E húron (E6) a 12-es érintőben található E hangtól indulj lefelé, egészen  az üres húr megpengetésééig. Majd az A húron felfelé haladj és így tovább. Természetesen most se felejtsd el hangosan kimondani a hangok neveit!
  5. Utolsó gyakorlatként válassz ki egy hangot a C-dúr skálából, például az F hangot. A feladat pedig az, hogy minden egyes húron szólaltasd meg egymás után ezt a hangot. Azaz F esetén először a mély E-húr első bundjában, majd az A húr nyolcadik bundjában, a D húr harmadik bundjában és így tovább.

 

Improvizációs gyakorlatok a hangok memorizálásához

  • Indítsd el a következő videóban található backing track-et és próbálj meg kizárólag a mély E húron megismert hangokból improvizálni.

  • Ismételd meg ugyanezt a gyakorlatot az A húrral, majd a D húrral és így tovább, amíg a magas E húron is gyakoroltál.
  • Most próbáld meg ugyanezt a gyakorlatot úgy, hogy két húron is használod a hangokat, a D és H húron.
  • Maradjuk a két különböző húr használatánál, viszont próbáld ki a lehető legtöbb két húros variációt.
  • Végezetül nem is következhetne más, mint az összes húr felhasználásával történő improvizáció.

Nagyon fontos, hogy minden gyakorlatnál hangosan mond ki a megszólaltatott hang nevét. Nem kivételek ez alól az improvizációs gyakorlatok sem!

Remélem sikerült ezekkel a gyakorlatokkal segíteni és ezután már nem lesz gondod az egész hangokkal a gitár nyakán. A következő leckében pedig a félhangokat vesszük majd elő. Addig is jó gyakorlást!

5 komment

Címkék: elmélet hangok gyakorlat

A bejegyzés trackback címe:

https://fakezu.blog.hu/api/trackback/id/tr325073553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keepcalm 2017.03.21. 20:57:05

Kezdőként ez óriási segítség, köszönöm! Sajnálom, hogy már nem viszed tovább ezt a blogot.

Virág Erzsike 2017.05.07. 17:47:11

@keepcalm: nekem is tetszik, nagy segitseg, par hete szedtem ra magam a gitar tanulashoz, s megsugom 49 evesen! :-)

Virág Erzsike 2017.05.07. 17:49:03

Legyszives a felhangokrol is tanits, ugy, mint az egesz hangokrol, szemleletes, es ertheto volt. Koszonom! :-)

tefnut · http://www.tanuljteisangolul.sokoldal.hi/tanulas 2020.04.11. 09:38:29

Remek! Egy baj van csak mindezzel, memorizáld csak hol vannak a hangok....és mi van a hangmagassággal????????hiába tudod hol van a "G" ha nem tudod megjegyezni a pl a "G" hangmagasságát!
Kurva sokra mész ezzel..

Ato Mic 2020.09.20. 20:58:32

@tefnut: fuss neki ismét, mert totál értelmezhetetlen káosz amit írtál, de előtte mosd ki a szád szappannal!
süti beállítások módosítása