Fakezű gitáros

Egy fakezű kalandjai a gitárok világában...

Friss topikok

  • Ato Mic: @tefnut: fuss neki ismét, mert totál értelmezhetetlen káosz amit írtál, de előtte mosd ki a szád s... (2020.09.20. 20:58) Hogyan memorizáljuk a hangokat a gitár nyakán
  • ételizésítő: @recefyce: "sok átfedés van benne a hangközök értékét tekintve? pl: kis terc=bővített szekund ; s... (2018.04.25. 02:08) Hangközök
  • Goosnargh: Szia ! Sok jó tippet kaptam az oldalad átnézése közben. Szép munka ! A poszt témájához a hozzáadot... (2015.11.28. 21:44) Oktatóanyagok gitártanuláshoz
  • Laci Bakonyi: Jó estét! Kérdésem a következő-5wattos Vox erösítővel használva a boss overdrive-distortion torzít... (2014.01.05. 22:34) BOSS gitár pedálok bemutója
  • raccoon24: Elég régi bejegyzés, de talán néhányan ránéznek. Most (még) ingyenesen hozzá lehet jutni egy Guit... (2013.05.26. 16:35) Guitar Pro és tabok

Minden kezdő első dala: Smoke on the Water

2011.10.13. 11:03 Laci

A tömény elmélet után jöjjön egy kis élvezet, próbáljunk megtanulni valami egyszerű dalt. Szinte nem létezik olyan ember aki nem ismerné a Deep Purple klasszikusát, a Smoke on the Water című nótát. Ráadásul a népszerű riff igen könnyen elsajátítható, nem véletlenül választják szinte mindig az elsők között megtanulandónak. 

Mivel nem kellene veszni hagyni az előzőekben kivesézett hangközöket, ezért mindjárt két változatban is megpróbáljuk elsajátítani a fő riff-et: kvintben és kvartban. 

A kvart verzió egyrészről könnyebb is, mert nem kell a gitár nyakán túl nagy távolságot bejárni, másrészről viszont kicsit nehezebb, mert két egymás alatt lévő húrt kell egyszerre lefogni (ugye emlékszel?). Ezt megteheted úgy, hogy két különböző újjal fogod le (pl. mutató- és középső ujjal, vagy gitáros nyelven fogalmazva a 2. és 3. ujjaddal) vagy ún. kis barrét használunk. A barré nem takar mást, mint amikor egy ujjunkkal több húrt fogunk le egyszerre. Ennek létezik nagy és kis változata is. Kicsinek akkor nevezzük amikor három vagy két húrt fogunk át vele, nagynak pedig nyilvánvalóan akkor amikor többet. Na de nézzük meg inkább, hogy is néz ki a gyakorlatban a riff első része: 

smoke_1.png

Bár könnyűnek tűnik, de azért az elején meg lehet izzadni vele. Az első akkord esetén az A és D húrokon kell lefogni az ötödik bundon lefogni a húrokat. Ezt próbáld meg a már említett kis barré fogással: a gyűrűs (3.) ujjad első ujjpercével fogd le  a két húrt és pengesd meg. Mivel itt nem lesz szükség a magasabb húrok megszólaltatására, ezért nyugodtan lefoghatod az alatta lévő húrokat is az ujjaddaé és így nem kell annyira feszíteni. Nagyon fontos viszont, hogy csak ez a két húr szóljon, ne pengess bele másikat. Szóval próbáld lefogni ezt két húrt és a jobb kezeddel többször egymás után megszólaltatni az akkordot.

Ha már magabiztosan meg tudod szólaltatni az akkordot, akkor irány a következő: ugyanúgy a gyűrűs ujjaddal fogd le a D és G húron a harmadik bundot (mivel nem változik a fogás, így csak egyszerűen a kézfejedet helyezd át). Próbáld meg egymás után megszólaltatni őket, ismét figyelj arra hogy mindig csak a megfelelő húrok szólaljanak meg! Az első esetén az A és D, a második esetén pedig a G és D. Nem kell kapkodni, nyugodtan csinálhatod lassan. 

Ha meghallgatod az eredeti számot vagy megnézed a kottát, akkor láthatod hogy a két akkord között van egy kis szünet. Azaz pengesd meg az első akkordot, majd "némítsd" el a húrokat. Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy miután megszólaltattad az akkordot a bal kezed ujjaidat felemeled kicsit a gitár nyakáról (de maradjanak azért rajta a húrokon). Létezik ennek még több módja is (pl. a jobb kézfejed élét hozzáérinted a húrokhoz pengetés után), de maradjunk inkább ennél. Próbáld először csak az első akkorddal kigyakorolni: lefogod az akkordot, megpengeted a két húrt, felemeled kicsit a bal ujjaidat, majd újra lefogod a húrokat és megpengeted. Ha már megy, akkor próbáld ki a két első akkorddal egymás után. 

Mielőtt elfelejteném: a dalban végig lefelé kell pengetni minden egyes akkordot!

Az első rész harmadik akkordja nagyon hasonló az elsőhöz, a különbség csupán annyi hogy az A és D húrok helyett a G és D húrokon fogod le az ötödik bundot a gyűrűs ujjaddal. Ha figyelmesen füleltél, akkor hallhatod, hogy ezt az akkordot hosszabban kell megszólaltani, azaz egy ütemmel később emeld fel a bal ujjaidat. Innen letöltheted a gitár tabokat (kvart és kvint verziót is) a gyakorláshoz és jelöldi ki nyugodtan az első részt, rakd be loop-ba, állítsd be a lejátszási sebességet és gyakorold addig amíg nem megy magabiztosan.

Nézzük a riff második részét:

smoke_2.png

Ránézésre két új dolgot fedezhetünk fel: feltűnik egy harmadik akkord illetve nincs szünet az utolsó két akkord között. Ha már megy az első rész, akkor a harmadik akkor nem fog nehézséget okozni: egyszerűen mozgasd a kézfejedet ugyanazon a két húron a harmadik bundról a hatodikra. Viszont innen szünet nélkül kell majd váltanunk az ötödik bundra. Itt kézenfekvőnek tűnhet, hogy a már begyakorolt módon egyszerűen a kézfejünket csúsztatjuk egy bunddal lefelé és bár ez esetleg jobban hangzik elsőre, de az eredeti dal nem így szól. Helyette fogjuk le a középső- (2.) vagy mutatóujjunkkal (1.). Ismét vegyük elő kedvenc szoftverünket, rakjuk loop-ba a második részt és gyakoroljuk ki a váltásokat, a pontos ritmust a megfelelő szünetekkel. Következő lépésként pedig rakjuk loop-ba az első két részt egyben és azt gyakoroljuk. Figyeljünk a ritmusra, a pengetésre.

Ha valami esetleg nem lenne érthető, akkor nyugodtan kérdezz vagy nézd meg ezt az angol nyelvű oktatóvideót (bár ő ujjal penget, de ezt is kipróálhatod):

A riff utolsó része már rutinfeladat lesz:

smoke_3.pngNem is magyaráznám túl a dolgot, használd az eddig begyakorolt akkordokat és technikákat, a Guitar Pro vagy éppen a TuxGuitar ismét nagy segítségedre lesz.

Ha már frankón megy a dolog, akkor nézzük meg ugyanezt a dalt a már ígért kvint fogással:

smoke_4.png

Ennek a változatnak az adja a könnyebbségét, hogy végig ugyanazt a fogást kell használni a mély E és A húron. Azaz még húrt sem kell váltanunk, de cserébe sokkal nagyobb távot kell bemozognunk a kézfejünkkel. Az ujjrend ebben az esetben: a mélyebb (E) húrt a mutatóujjunkkal (1) fogjuk le, míg az A húrt két bunddal fentebb a gyűrűs ujjunkkal. Természetesen minden másban azonos technikákat kell alkalmazni a kvart fogásnál megtanultakkal. 

Na ezzel túl is estünk az első dal tanulásán, ráadásul egyből két változatban is. Ha esetleg az egész számot meg akarod tanulni és nem csak a fő riffet, akkor a már bemutatott oldalakon rengeteg tabot találhatsz. Nincs más hátra, mint gyakorolni (ismétlésként: innen le tudod tölteni a tabokat). Sokat!

Szólj hozzá!

Címkék: gyakorlat dalok gitár tab

A bejegyzés trackback címe:

https://fakezu.blog.hu/api/trackback/id/tr753282728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása